Dagen IDAG, sitat: Søte. Milde. Fyldige. Syrlige. Krydret. En anelse av kanel! På Utbjoa får du blåbær for en hver smak.
Med tillatelse, hentet fra Dagen IDAG, uke 32
Skrevet av: Anita Apelthun Sæle
Alfred Mitchell har laget en drøm av en blåbærhage. Og ikke tenk blåbær slik du er vant til. Nei det er blåbærbusker. Og de er mange. Den 5 mål store hagen er beplantet med 1000 blåbærbusker. Og Alfred kan tilby noe for enhver smak. Det er 17 forskjellige sorter å velge mellom. Alle er store. Noen er kjempestore, som druer eller som moreller. Det er en fryd å plukke blåbær hos Alfred Mitchell.
Gården og prosjektet hans ble dømt ”nord og ned” av fagfolk. For det første var gården nordvendt. Alfred var knapt noen bonde (han var mer for en sjømann å regne) og ingen hadde gjort dette her før. Men Alfred Mitchell var sta. Han ville vise at det går an. Med stell omsorg og kjærlighet til hver eneste blåbærbusk høster han nå frukten. Og det kan du også, dersom du reiser til Utbjoa i løpet av en måned. For nå laver blåbærhagen av herlige blå bær.
-Hvordan kom du på Ideen?
Det var bo og driveplikt på gården. Vi hadde funnet vårt paradis, kona og jeg, og måtte finne på en driftsmåte som gav mening. Landbrukssjefen i Etne kalte inn gårdseiere i distriktet for å informere om det så kalte STIL-prosjektet. Det var tenkt som et forsøk på å øke inntjeningen på gårdene, hovedsakelig som en tilleggsnæring for kona på garden. Det ble redegjort om muligheten for å dyrke blant annet purreløk, jordbær, bringebær, bjørnebær og altså blåbær. Alle bøndene på møte var ”grønne” på blåbær. Mange hadde erfaring og kunnskap om de andre sortene. Jeg ville ha like konkurranseforhold og valgte derfor det heller ingen andre kunne.
-Hvorfor selger du ikke bærene på butikken?
Det er faktisk litt vanskelig. For selv om butikkeieren gjerne vil ha lokal produksjon, er han bundet av ”kjedemakt” Alle butikker har
avtaler om leveranser fra en storleverandør, og mister sine prosenter dersom de tar inn lokale produkter. Å være småprodusent i utkantnorge er faktisk svært vanskelig. Du blir langt på vei nektet tilgang til distrubusjons kanalene for mat- altså butikkene. Det er synd, for vi produserer giftfri, næringsrik, sunn, ekte mat, sier Alfred. -Men jeg satset nå på selvplukk, legger han til.
Og vi anbefaler det på det varmeste. For en tur i Alfreds blåbærlund er absolutt overbevisende. Her er graset nyslått så det er som en
plen å regne. Buskene står på rekke og rad, og spannet fylles
lynraskt av tørre, store, rene blåbær.
-Men kan en oppbevare disse bærene?
Ja sammenlignet med andre bær er hageblåbær meget holdbare. Bærene
kan oppbevares i kjøleskap i inntil tre uker uten vesentlige
kvalitetstap. Men jeg regner med at står de der vil de være spist
opp, ler Alfred. -Disse bærene kan nemlig utmerket erstatte chips, sjokolade, smågodt eller nøtter. Men de er også godt egnet til frysing og kan lagres slik i minst ett år. Så kan du selvsagt lage herlig blåbærsyltetøy og den mest velsmakende blåbærsaft.
Og det er helse i hvert blåbær forteller bonden videre. -Som andre
blåbær inneholder bærene kalsium, fosfor og kalium. De inneholder
vitaminene A, B og C, og det påstås at en får bedre nattsyn av å
spise disse bærene. Du kan forøvrig spise så mye du vill for det er
bare 62 Kcal pr 100 gram vare (Ikke medregnet vaniljesaus eller
fløte) I tillegg inneholder blåbærene pigmenter og mange andre
stoffer innen gruppen av de såkalte polyfenoler. Likevel er det et
stort fortrinn med disse bærene i forhold til skogsbærene våre. Du
blir ikke blå på tennene. En kan altså servere dem i et hvert selskap uten at alle blir blå
rundt munnen etterpå.
-Er dette amerikanske blåbær?
Nei dette er ekte Bjoabær, fastslår Alfred Mitchell. De er plantet på Bjoa, vokst på Bjoa og plukket på Bjoa. Og plantene er faktisk stort sett europeiske. Men nå har jeg fått tak i en sort som er utviklet i Norge. Jeg er spent over resultatene av den. Og er det mulig vil jeg forsøke å få fatt i noen Israelske sorter. De er nemmelig foretrukket i Australia, ja australienerne kjøper bare fra Israel blir det sagt.
-Hvordan får du folk til å komme?
Det er bare å ringe, sier Alfred Mitchell. Jeg ønsker at alle skal
bli tilfreds, så jeg vil gjerne bekrefte at det er mye bær som er
moden når noen legger ut på blåbærtur. Og så kan de kose seg i hagen så lenge de vil. De betaler for kiloet. Og er det grupper, for eksempel fra et eldresenter som ønsker å komme, så henter jeg gjerne i minibussen min. Vi blir nok enig om pris, og hagen er relativt lett tilgjengelig. Jeg har til og med noe som fungerer som stol som en kan sitte på mens en plukker. Og en kan plukke mye fra bare en sitteplass!
Jeg inviterer hagelag, eldregrupper eller vennegrupper til å komme,
smake, plukke, eller bare kjøpe. Det er uansett en fin utflukt- bare se på utsikten , sier bærbonden og peker ut over den vakre fjorden.
Jo dette er kanskje landets største, sannsynligvis landets mest
omfattende og helt sikkert landets vakreste blåbærhage. Sitat slutt.
Foto: Norge IDAG. Alfred Mitchell med sine kjempeblåbær