Foto:

Kulturuken på Bjoa skole - trivsel for store og små

Av: Marit Eikehaugen 28.02.2003

Det skal putra av liv i mange rom, sa rektor Torunn Hetland da invitasjonen kom. – Og så har me bytta litt på rollene. Foreldra arrangerer kurs for elevar og vaksne, medan personalet kokar kaffi, serverer fastelavensbollar og lagar til kafé.

Til tross for nedleggingsspøkelset som stadig lurer rundt hushjørnene, dårlig inneklima, manglende varmepumpe, taklekkasje, og usentral beliggenhet sett fra folk utenfra, må Bjoa skole være den beste i klassen når det gjelder aktiviteter på skolen og området rundt. For les bare fra Bjoanetts kveldsbesøk, som i utgangspunktet var ment som ett, men i begeistring ble til to. -Det skal putra av liv i mange rom, sa rektor Torunn Hetland da invitasjonen kom. – Og så har me bytta litt på rollene. Foreldra arrangerer kurs for elevar og vaksne, medan personalet kokar kaffi, serverer fastelavensbollar og lagar til kafé.
Etter å ha opplevd samarbeidet mellom Bjoa skole, biblioteket, barnehagen, personalet, elever, foreldre og besteforeldre samt noen utenfra, sitter en igjen med 2 innholdsrike kvelder, hvor vi fikk delta. Kulturuken er den 3. i rekken og helt sikkert ikke den siste. For her var det liv og røre, inne som ute.
Bak kursaktivitetene som for elevene var pålagt, stod Foreldrerådet i barnehagen og FAU ved skolen. I løpet av skoleåret avspaserer både lærere og elever etter deltakelse i dette og andre kveldsarrangement. – Under Kulturveka håpar me at unge og eldre leikar eller arbeider side om side, sa Torunn, og det gjorde de.
Mens Målfrid Berge i biblioteket solgte bøker som for lengst hadde fått blått utgåttstempel, til Liv Kari Bødtker og sønnen Frode, og til Ingrid Steinsland som lurte med seg en om astrologi, spanderte skolen gratis materiale på kursdeltakerne. Til blant annet fuglehusbygging på sløydsalen i kjelleren. Mamma Ragnhild og pappa Einar var ivrig med da Mette Kristin Solheim hadde meldt seg på trekurset. Mens den populære rektoren, Torunn Hetland, vennlig tok seg av alle.
Det var fuglehus i mange varianter. Med og uten takpapp. Anne Elin Grønnestad mente hun hadde det fineste. Med terasse på fuglekassen sin ville hun vite om jeg hadde fått hennes hus med på et av bildene. Det fikk vi, men da var husbyggeren selv over alle hauger. Så mamma, med selskap av Bondelagets bålbrenner, Stein Vestbø, stilte sporty opp for den unge. Og som dere ser, Nærbutikken var også med!
En annen var Ida Arianson som hadde valgt lefsebaking med Sonja Toadalen som skolekjøkkenlærer. – Fikk du det med deg, lurte hun, da hun i blitzregnet galant snudde lefsene på den store steikeplaten.
Tone, Ida og Mette på lefsebaking
Og i skyterommet lå ungene side om side, i full konsentrasjon, med altfor store øreklokker, langflate på betongen. Under kyndig veiledning fra Bjoa Miniatyrskytterlags egne skjøt de så det smalt i veggene. Marie Haraldsen kunne tituleres dagens skytterprinsesse.
Hvor enn en gikk sydet det av liv. Fra gymsalen kom heftige diskorytmer, hvor søstrene Anita Sandsgård og Lene Hetland, opprinnelig fra Etne, instruerte danseglade i heftige aerobicsbevegelser. Mens Agnar Naustdal og Lena Husebø, litt lenger unna, holdt seg til folketoner og gamle danseskikker.

I rommet ved siden av satt datafrikerne og mobiltelefonbrukerne om en annen. Det gikk i blinkende PC-spill og dagens SMS sendinger.
Barnehagen hadde langåpent og de små, fra 3 år og oppover, var lykkelig over kveldsåpent tilbud. Fullsatt kafé ga delvis inntekter til gjennomføring av Kulturkveldene.
Utenfor, på en flombelyst og sleip grusbane, ledet Knut Magne Østenstad jente- og guttefotballtrening i skjønn forening. Mens Bjoa Bondelag, som en av landets 2000 bålbrennere i protest mot de pågående WTO-forhandlingene, hadde flyttet nåtidens vardebrenning fra høyden og ned til flat mark..

Glade fedre, Torgeir og Dimo
Det var flott å få være tilstede blant inngrodde og nytilflyttede bjoabuer. Kulturdagene ga alle en unik anledning til å bli bedre kjent. Og når samspillet mellom aktørene gikk helt etter boka, frøken var blid og ingen skulle høres i leksene, kan det ikke sies annet enn at Bjoa er et ønskested av en skole. Derfor ble siste uken før vinterferien en annerledes og travel uke for alle. Da skal det nok smake ekstra godt med en velfortjent ferie før det braker løs igjen. På og rundt bygdas viktigste møteplass, skolen.

Foto: Marit Eikehaugen