Foto:

Med trivsel og tro kan en lykkes

Av: Marit Eikehaugen 12.12.2003

Bjoa Bygdeutviklingslag, BBU, og Bygdeutviklingsprosjektet hadde invitert til inspriasjonssamling på Kjerringgarden på Dalsmyrane i går kveld. Årets utsendinger til diverse konferanser rundt om i landet skulle dele sine erfaringer med resten av møtelyden. Bjoabuen hadde benket seg rundt de vakkert pyntede bordene og lederen av BBU, Harald Hetland, innledet kvelden med at det var 2 ting som skulle til for at en skulle kunne lykkes i en utkant som Bjoa. Trivsel og tro.

Som han sa, hvis du trives på en plass, vil du slå deg ned der. Har du tro på noe, så satser du. Da kan du også få det til. Og det er nettopp det bygdeutviklingsprosjektet, i regi av BBU, bidrar til. Å få innbyggerne til å trives ved å ta del i utviklingen av egen bygd. Og gjerne selv satse på eget produkt og dermed bli en del av produsentnettverket i bygda. Alene kan det være tøft å starte opp, men sammen med andre får du både hjelp og moralsk støtte.

I forbindelse med planene om å arrangere en bygdeutviklingskonferanse på Bjoa i månedsskiftet august/september 2004 var Anders Eik Hauge fra Fylkesmannen i Rogaland til stede. Eik Hauge er Fylkesmannens forlengede arm i kommunene Ølen, Vindafjord og Tysvær. Hans mangeårige erfaring med bygdeutvikling i Nord Rogaland kan være nyttig både for avviklingen av konferansen og for de som søker økonomisk støtte for å kunne jobbe med noe så utradisjonelt som blant annet gårdsmat og grønn omsorg.

Eik Hauge ville også ta med seg de positive erfaringene fra bygdeutviklingsarbeidet på Bjoa, til andre steder i regionen som ikke hadde lykkes så bra i lignende bygdeutviklingsarbeid.

Prosessleder for Bygdeutviklingsprosjektet på Bjoa, Elin Arianson, skrøt av alles innsats i et meget travelt år for alle dugnadsvillige i bygda. Det er ikke småtterier som er utført. Les bare, nytt tak og ventilasjonsanlegg på Bjoa skole, nytt liv i Helsestasjonen i bygda, stor dugnadsinnsats på hytten i Gardavik, Bjoamarkedet, og bibliotektjenesten Bjoa Boksamling, nå i privat regi. Stolte og glade kunne hun og Harald til slutt vise forsamlingen den nye Bjoalogoen. Den som nå skal profilere mangt og mye fra Bjoalandet. Men det kommer vi tilbake til senere.

Kjerringgardens kjellerstue er ypperlig til sosiale treff som dette. De lune omgivelsene, med antikviteter og moderene kunst i vinduskarm og på vegger, i tillegg til den vennlige servicen og smaksopplevelser fra ”kjerringmenyen”, er inspriasjon nok i seg selv. Folket trivdes, praten gikk livlig og de frammøtte fikk det beste fra Kjerringgardens urteproduksjon.

Og utenfor hadde nysnøen lagt seg mykt over Myrane.

Foto: Marit Eikehaugen.