Foto:

Oppskrifter frå sjokoladekake-konkurransen

Av: Ingrid Steinsland 04.09.2001

Oppskriftene på kakene til sjokoladekake-konkurransen på Bjoamarknaden er nå klare.
Kake nr 1
FIRKLØVERKAKE
Bunn: 200 g hasselnøtter, males
4 egg
¾ dl sukker
1 ss kveitemjøl
2 ts bakepulver
¾ lys kokesjokolade, raspes
Egg og sukker piskes. Alt det tørre blandes i.
Stekes i ca. 40 min. ved 150.
NB! Settes i kald ovn.
Krem: 1 kopp melis
½ kopp fløyte
½ kopp meierismør
1 stor (200 g) firkløver-sjokolade
Fløyte, smør og firkløver smeltes. Bland i melis.
Avkjøl og ha på kaka.

Kake nr.2
Konjakkake:
Bunn: 4 egg
200 g sukker, vispes
Ha i
250 g malte nøtter
1-2ss mjøl
1ts bakepulver
Steik 200 grader 20-30 min, nederste rille.
Krem:
1 egg
1 dl sukker
100 g smør
1 pl mørk sjokolade
½ dl kaffi
Del kaka i to, dynk med 3-4 konjakksjokolader.
6dl krem piskes og has oppå.

Kake nr. 3
Sjokolade mousse kake med appelsinsmak
150 g malte hasselnøttkjerner
4 eggehviter
2 dl sukker
Visp egg og sukker, vend inn nøtter.
Steik på nederste rille 175 grader i ca 40 min
(24 cm. form) Avkjøl.
Mousse:
150 g mørk kokesjokolade
3 egg
1 ss kaffi
1ss appelsinlikør
2 dl kremfl.
Skill egga, visp eggehv. til fast skum, eggeplommene, smelta sjokolade og kaffi blandes og vendes i lag med eggehvitene.
Visp krem og vend inn.
Legg botn tilbake i forma og hell mousseen over.
Legg på folie og frys i minst 4 timar.
Serveres halvtint, pynt gjerne med mandelflak.

Kake nr 4
Chocolat Iè Câteau
Bunn:
1. 4 egg og 200g sukker vispes til eggidosis
2. 125g smør og 1 pl Dronningsjokolade smeltes
3. 1 ts vaniljesukker,2ts bakepulver,150 g hv.mel
4. 1 dl vann
Nr 1 og 2 blandes sammen, nr 3 blandes og nr 1 og 2 blandes med nr 3. Nr 4 (vannet) has i til slut
Fyll:
½ dl fløte
1 egg
63g sukker
25g dronningsjokolade
63g smør
vaniljesukker/melis etter behov.
1. Fløte, egg, sukker, vaniljesukker blandes
2. Smør og sjokolade smeltes sammen
3. Avkjøl nr 2 før den blandes med nr 1. Viss fyllet blir for tynt/rennende, kan melis siktes inn. Dekk over bunnen med fyllet og sett kaka på kjøl snarest.

Kake nr 5
Ambasadekake
4 egg
2,5 dl sukker
2 ss vann
50 g malte mandler
1 dl potetmel
ö,5 dl hvetemel
2ts bakepulver
150 gr. ca 1 t.
Fyll:
1 egg
0,5 dl sukker
0,5 dl kaffi
100 g smelta smør
½ - 1 pl dronningsjokolade
Ca 6 dl kremfløte.
Kakebotn stekes som sukkerbrød,
Fyllet: Egg og sukker piskes til eggidosis. Smelt sjokol. og smøret i kaffien, avkjøl og bland med eggidosisen. Bland forsiktig med vispa kremfløte. Fyllet smøres inni og utenpå kaken. Pynt med sjokoladepynt eller druer.

Kake nr 6
300 g sukker
2egg 400g kv.mjøl
175g smør
1ts natron
1ts bakepulver
11/2 dl vatn
2dl sur melk
6-8 ss kakaopulver
2ss vaniljesukker
Alt rørest i samen.
Krem
1 pk fløyte
6-8 konjakksjokoladar
Kake nr 7
Marngskake med mørk og lys fromasj.

Mørk fromasj:
1 ½ pl kokesjokolade
4,5 dl melk
8 pl gelatin (bløyt 10 min først)
Varm opp blandinga, avkjøl og ha i form.

Lys fromasj: has oppå den mørke når den er stiv
( dagen etter)
2 pk krem
3ss sukker, piskes
¼ boks ananas
1 kopp valnøtter
2 koppar rosiner
8 pl gelatin ( bløtes i vann, smeltes i ananassaft)

Legg til slutt oppå 1 marengsbunn. Når kaka er stiv snus den og pyntses etter ønske

Kake nr 8
Bjoasjokk
Kakebotn:
3egg
1dl sukker
finraspa skal av 1 appelsin
50gr hakka kokesjokolade
100gr smelta margarin
2.5 dl grovt sammalt kveitemjøl
1ts bakepulver
Fyll :
100gr melkesjokolade
1ss smør
2ss pressa appelsinsaft
3ss Gran Marnier (el.anna appelsinlikør)
50 gr.melis
Glasur:
100gr melkesjokolade
1ss smør
2ss pressa appelsinsaft
3ss Gran Marnier (el.anna appelsinlikør)
50 gr.melis
finraspa skal av ½ appelsin
Slik gjer du:
Pisk eggedosis av egg og sukker. Ha i raspa appelsinskal og hakka kokesjokolade.
Rør inn smelta margarin. Bland bakepulver i mjølet og ha dette oppi røra.
Bland forsiktig og ha røra i godt smurt kakeform.
Steik v/180 oC ca 30 min. på nederste rille..
La kaka bli nesten kald.
Lag fyllet: Smelt sjokolade og smør over vannbad. Rør inn appelsinsaft og likør
( evt. kan likøren erstattast med meir appelsinsaft). Sikt inn melisen og rør godt.
Del kakebotn i to og fordel det varme fyllet på begge kakedelene.
Legg toppen oppå underdelen.

Lag glasur etter same framgangsmåte som fyllet, men rør i tillegg inn det finraspa appelsinskalet.
Fordel glasuren utover kaka. La det renne ned på sidene.

Pynt med mørk sjokolade og evt. finstrimla appelsinskal

Kake nr 9
Sjokoladekake
6 egg
6dl sukker
7 dl kveitemjøl
4 ts bakepulver
4ts van.sukker
4 ss kakao
350 g smelta smør
3 dl melk
Visp eggidosis,ha det tørre i.
Steik ca 45 min i 175 gr.
Glasur
Rør sammen:
300 g melis
120 g smør
6ss sterk kaffi
3ts van.sukker
2 ss kakao

Kake nr 10:
Smørkremkake
Botn. 1 kopp smør
1 kopp sukker
½ kopp sterk kaffi
3 egg
2 koppar kveitemjøl
½ kopp kakaopulver
1 stor ts bakepulver
1 stor ts vanilje sukker
Smelta smør og sukker og ha i kaffien. Rør egg og sukker til eggidosis. Bland i det tørre. Rør først det tørre forsiktig inn i eggidosisen, og rør deretter i væska. ha i rund kakeform og steik ved 175 grader i ca 40 min.
Smørkrem:
150 g meierismør
150 g melis
1 ½ ts vaniljesukker
1-2 eggeplommer
Rør smør og melis m. van. sukker kvitt, rør inn eggeplommene. Del kaka i 2-3 lag og ha smørkremen inni og oppå. Litt pulverkaffi i smørkremen gir fin mokkasmak.

Kake nr 11
Sjokoladekake til tusen
6 plater lys kokesjokolade
75 g smør
75 g delfiafett
smeltes i vannbad.
Rør ofte til alt er smelta, ha i litt kokande vatn hvis røra blir for tjukk eller vil skilja seg.
150 g rosiner
75 g coctailbær
150 g mjuke tørka aprikoser
150 g knust kjeks (med havre eller kokkos)
Bland rosiner, hakka coctailbær, aprikoser og knust kjeks.
Hell alt i rund kakeform kledd med papir i botn. Avkjøl i 1 time. Smelt 1-2 pl kokesjokolade i litt kaffi og smør oppå kaka. Dryss på blanding av melis og kakao og e.v.t. pynt når denne siste sjokoladen har stivna.

Kake nr 12
Trøffelkake
Botn:
4 egg
110 g sukker
80 g kveitemjøl
30 g maizena
20 g kakao
50 g smelta, avkjølt smør
Pisk eggidosis, ha i det tørre, smelta smør til slutt
Steik nederst i 180 gr. ca 40 min.

Dynk med: ¾ dl vatn oppkokt med ½ dl sukker og tilsett 3 ss juice.

Trøffelkrem:
6 dl kremfløyte
300 g kokesjokolade.
smelt sjokoladen og kok opp 1 dl av kremen.
Pisk resten av kremen og ha sjokoladeblandinga i.
Ha fyllet inni og rundt kaka.

Glasur:
200 g kokosjokolade smeltes med
80 g smør.
Has oppå og rundt kaka.
Pynt etter ønske oppå glasuren.