Formannskapet i Ølen domineres av kvinner. Med kravet om 40% kvinneandel kan Ølen skilte med 60%.
Tre flotte og kreative damer fra Ølen og Bjoa har vært med på å skrive mye Ølenhistorie etter inntreden på høyeste lokalpolitisk plan. Damene det siktes til er Ingrid Steinsland, Bjoa bygdeliste, Anne Tone Salte Andersen, Høyre og Gerd Rødne, Arbeiderpartiet.
Tre uredde kvinner som i blant får hard medfart både fra sambygdinger og fra andre som, ved mang en upassende anledning, gjerne synes de har en selvsagt rett til å si i fra. Nedlegging av skoler, flytting av elever, rasering av kulturen med blant annet stenging av bibliotek, investeringer som ble annerledes enn planlagt, omorganisering og slanking av administrasjonen, overgang til Rogaland, sammenslutning med naboen, hurtigbåten, "and you name it". I disse nominasjonstider har de bestemt seg for hva de vil framover.
"Høgredamo", den lille damen med det lange navnet, vil fortsatt pendle til 120 % jobb fordelt på HMS-tjenesten i Tysvær kommune og som lærer ved Høyskolen i Haugesund. Nå skal det bli politiske møter på Høyrebenken i Fylkestinget, men denne gang i et nytt fylke. Tid skal det også bli til formannsvervet i Ølen Høyre, arbeidet med hurtigtog mellom Haugesund/Oslo og med stasjon i Ølen. På fritiden, mann, voksne barn, og fysisk fostring med vekter og svømming.
Gerd småbarnsmoren fra Rødne, med sans for moter, estetikk, form og farge. Kjent for glimt i øyet og elegant sving på foten. Fram til Kommunevalget til høsten skal hun fortsatt være Arbeiderpartiets talerør i lokalpolitikken i Ølen. Men etter valget får andre ta over. Da vil Gerd nøye seg med politisk dugnad i styret. I tillegg krever hus, barn, samboer, samt 1-2 dagers jobb hos Karisma i det nye senteret i Ølen sitt av den travle kvinnen. Hun ønsker seg bedre tid til kompetansehevingsstudiet hun deltar på, med blant annet markedsføring som fag, og mer tid til turer i skog og mark. Og jammen får hun ikke tid til markedsundersøkelser pr telefon i tillegg. – Få med at det ikke er salg, sier hun. Gerd brenner for barn og unge og har et stort ønske til den nye ordføreren om at han eller hun gjør noe for sentrum i Ølen.
Og Ingrid, den stillfarne "postdamo" med det vakre mellomnavnet Elise, har jobb som krever tidlig arbeidsstart i Ølen. Ellers har hun mann, barn og barnebarn på Voss, og hytten i Røldal som kanskje nå skal få mer besøk. Muligens blir det også litt tid til hennes hobby med lappeteknikk, planter og hagestell. Helt inntil synfaringsrunden, i forkant av Formannskapsmøtet, sist tirsdag, hadde hun ikke helt bestemt seg for verken ja eller nei til nye 2 år for kommunen. Hennes engasjement for å få beholde boktilbudet i bygda, varmepumpe på Bjoa skole, at helsestasjonen måtte bestå og at hurtigbåten fikk alternativt stopp på Bjoalandet har ikke falt i like god jord hos alle. Mens hun følte hun gjorde sin plikt som folkevalgt og engasjerte seg, skulle hun helst holdt munn. I dag bestemmer hun seg. Nominasjonskomiteen på Bjoa samles i kveld og gir oss vel svaret da.
Det kan være en utakknemlig jobb å være innbyggernes talerør overfor det administrative. En skal ha klart hode, sterk vilje og troen på seg selv når en stiller seg klart for hugg. De tre damene har vært et mykere, muntert, ja rett og slett et befriende innslag i en alvorlig manneverden. Sterke kvinner går videre. Til høsten legger kanskje noen av dem vekk bunkene med kommunale sakspapirer og tar fatt på et nytt og spennende kapittel i egen historiebok.
Foto: Marit Eikehaugen. Ingrid Steinsland, Anne Tone Salte Andersen og Gerd Rødne.